Zawartość fluoru
Fluor jest niezmiernie ważnym pierwiastkiem chemicznym, który wzmacnia zęby i zapobiega rozwojowi próchnicy. Pomimo różnych opinii krążących ostatnimi czasy na temat jego szkodliwości dla organizmu, w odpowiednich ilościach jest jak najbardziej bezpieczny i niesie wiele korzyści dla zdrowia zębów. Wybierając zatem pastę do zębów dla dzieci, należy zwrócić uwagę na odpowiednie stężenie fluoru, które można powoli zwiększać wraz z rozwojem dziecka i nauką umiejętności wypluwania nadmiaru pasty. Szczotkowanie zębów przy użyciu szczoteczki i pasty powinno odbywać się już od wyrżnięcia pierwszego zęba. W tym okresie życia malucha warto zacząć od stosowania pasty do zębów, w której obecne stężenie fluoru nie przekracza 500 ppm F-. Dla dzieci, które już ukończyły drugi rok życia, można wybierać pasty zawierające 1000 ppm F-. Jeśli natomiast Państwa pociechy nabędą umiejętność wypluwania pasty do zębów z jamy ustnej i skończą szósty rok życia, wybrana pasta może zawierać około 1500 ppm F-. W razie jakichkolwiek wątpliwości co do odpowiedniego stężenia fluoru w paście do zębów smyka, warto w tym zakresie skorzystać z porady lekarza dentysty.
Przyjemny dla dziecka smak
Smak pasty do zębów dla dzieci ma w praktyce bardzo duże znaczenie ze względu na to, że łatwiej będzie nam namówić malucha do mycia zębów, jeśli pasta będzie dla niego przyjemna w smaku. Liczni producenci past do zębów dla dzieci poprawiają jej smak, aby dopasować ją do gustu najmłodszych. Wybierając jednak tego typu produkt, zalecamy Państwu zwrócić uwagę na jego skład - zwłaszcza istotne jest to, czy nie zawiera przypadkiem cukrów, które stanowią pożywkę dla bakterii próchnicotwórczych. Najlepszym rozwiązaniem będzie wybieranie past do zębów dla dzieci, których smak jest poprawiany poprzez zastosowanie ksylitolu, innych bezpiecznych dla zdrowia zębów substancji słodzących oraz różnych ekstraktów roślinnych. Dobry smak pasty do zębów dla dzieci nie musi wcale być uzyskany poprzez dodatki cukru, ale istnieją na rynku świetne dla niego alternatywy, które przy tym nie niosą negatywnego wpływu dla zdrowia zębów.