Jakie są przyczyny powstawania próchnicy?
Próchnica zębów to choroba, którą wywołują bakterie próchnicotwórcze (głównie są to: Streptococcus mutans oraz Lactobacillus acidophilus). Do ich zagnieżdżenia się w jamie ustnej dochodzi najczęściej z powodu niedokładnego bądź nieregularnego dbania o higienę jamy ustnej, spożywania słodkich i lepkich pokarmów oraz częstego podjadania przekąsek pomiędzy posiłkami. Szczególnie narażone na ryzyko próchnicy są również osoby borykające się z problemem cofających się dziąseł, ponieważ płytka nazębna może u nich odkładać się w miejscach niechronionych odpowiednio przez szkliwo - a więc i bardziej podatnych na rozwój próchnicy. Tendencja do powstawania próchnicy na zębach jest także uwarunkowana genetycznie. Może się zatem zdarzyć, że wystąpi ona na zębach pacjenta pomimo przestrzegania zasad codziennej higieny jamy ustnej. Absolutnie nie należy jednak rezygnować z wdrażania prawidłowych nawyków, ponieważ zdecydowanie zmniejszają ryzyko powstawania ubytków próchnicowych, a systematyczne wizyty kontrolne w gabinecie dentystycznym umożliwiają ewentualne wczesne ich wykrycie.
Jak zapobiegać próchnicy?
Podstawą dla zachowania dobrego zdrowia jamy ustnej jest regularne i staranne mycie zębów, które koniecznie należy uzupełnić o systematyczne wizyty kontrolne w gabinecie dentystycznym. W trakcie ich trwania lekarz stomatolog bada stan uzębienia, jak również w razie potrzeby może wykonać różne zabiegi higienizacji jamy ustnej, których celem jest usunięcie osadów, przebarwień oraz nagromadzonego kamienia nazębnego. Kamień nazębny jest szczególnie niebezpieczny w kontekście rozwoju próchnicy, ponieważ znajdują się w nim bakterie przyczyniające się do powstawania ubytków próchnicowych. Kolejną istotną kwestią dla profilaktyki próchnicy jest zdrowa dieta. Szczególnie warto ograniczyć spożycie produktów zawierających cukry oraz przekąsek oblepiających zęby. Niekorzystny wpływ na ryzyko próchnicy mają również picie kawy i herbaty. Jeśli Państwo piją te gorące napoje, warto umyć zęby po upływie co najmniej pół godziny od ich spożycia.